« Hayabusan kohtalo epäselvä | Main | MARSIS-tutkan dataa analysoidaan »

maanantai, marraskuu 21, 2005

Hayabusa on kunnossa

Hayabusa on kunnossa, mutta näytteenotto epäonnistui. Luotain pääsi hyvin lähelle Itokawa-asteroidin pintaa, kymmenen metrin päähän, ehkä lähemmäksikin. Mahdollisesti se jopa kosketti pintaa, tästä ei ole vielä täyttä varmuutta.

Syy miksi tehtävä epäonnistui, ei ole vielä täysin selvillä. Luotain pudotti pinnalle erityisen kohdistusmerkin, jota seuraamalla sen piti tehdä loppulähestyminen. Merkki osui pinnanne, Hayabusa käytti lähestymiseen laser-tutkaa, jolla se mittasi pinnan muotoa ja ohjasi itseään kohti laskeutumispaikkaa. Kaikki tämä onnistui, mutta ilmeisesti luotain ajautui sivuun suunnitellusta laskeutumispaikasta ja joutui olemaan liian kauan asteroidin läheisyydessä, jonka pinnan lämpötila Auringon paisteessa on sata astetta. Luotainta ei suunniteltu toimimaan pitkää aikaa näin kuumassa paikassa, vaan sen laitteet alkoivat lämmetä liiaksi.

Lähestyminen keskeytettiin Maasta käsin, mutta käsky ei mennyt perille. Jokin kuitenkin laukaisi luotaimen automaattisesti turvatilaan. Se keskeytti lähestymisen ja ohjasi itsensä pois asteroidin luota. Se päätyi lopulta sadan kilometrin päähän Itokawasta, josta kestää monta vuorokautta päästä takaisin ja yrittää uutta laskeutumista. Toinen näytteenotto oli suunniteltu tehtävän 25. marraskuuta. Se tullaan tekemään, mutta päivästä ei ole varmuutta.

Viimeistään joulukuun alussa Hayabusan on lähdettävä paluumatkalle, mikäli mielii päästä Maahan johtavalle lentoradalle. Toisaalta, mikäli näytteenotto epäonnistuu kokonaan, menettää paluumatkakin merkityksensä. Toinen näytteenottoyritys tultaneenkin tekemään riskillä, ”kaikki tai ei mitään” -periaatteella.

Myös polttoaine uhkaa loppua kesken, eikä viimeisin ponkaisu sadan kilometrin päähän ollut lainkaan omiaan säästämään sitä. Polttoainetta kuluu muutenkin suunniteltua enemmän, koska luotaimen kahden vioittuneen reaktiopyörän toiminta joudutaan korvaamaan ohjausraketeilla.

Englanninkielinen seikkaperäinen selostus tapahtumista löytyy osoitteesta: http://5thstar.air-nifty.com/blog/2005/11/fate_of_hayabus.html

Posted by Kaj Luukko at 6:41
Edited on: maanantai, marraskuu 21, 2005 17:22
Categories: Muut aiheet