maanantai, heinäkuu 02, 2007

Blogi suljettu

Tämän blogin toiminta on päättynyt, ainakin toistaiseksi. Olen siirtynyt kirjoittamaan Tähdet ja Avaruus -lehden uutissivustolle osoitteeseen http://www.avaruus.fi/

Kiitos kaikille lukijoille!

Posted by Kaj Luukko at 7:48
Edited on: maanantai, heinäkuu 02, 2007 7:49
Categories:

lauantai, joulukuu 23, 2006

Discovery laskeutunut

Diskovery-sukkula laskeutui Floridaan, Kennedyn avaruuskeskuksen kiitoradalle lennolta STS-116 klo 0:32 Suomen aikaa. Vaativa lento onnistui hyvin aurinkopaneelin ongelmista huolimatta. Ongelmien takia sukkula viipyi avaruusasemalla vuorokauden suunniteltua pidempään, ja jumiutunut aurinkopaneeli onnistuttiinkin selvittämään.

Sukkula vei asemalla tarvikkeita ja rakenneosia. Takaisin maahan se toi jätteitä ja muuta tavaraa mitä asemalla ei enää tarvita. Lennolla vaihdettin myös yksi aseman miehistön jäsen.

Aiheesta lisää:

http://www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/main/index.html 

Posted by Kaj Luukko at 24:47
Categories: Avaruussukkula, ISS

maanantai, joulukuu 18, 2006

Avaruusasemalla ongelmia aurinkopaneelin kanssa

Credits: NASA Discoveryn lento on sujunut lähes suunnitelmien mukaisesti. Astronautit ovat tehneet kolme avaruuskävelyä, jonka aikana he ovat asentaneet aseman uusia rakenneosia, joita tarvitaan aurinkopaneeleiden asentamiseen, asentaneet uusia paneeleita käyttökuntoon sekä asentaneet kaapeleita.

Astronautit ovat myös avanneet asemalle jo aikaisemmin asennettuja aurinkopaneeleita. Yksi kuusi vuotta sitten asennettu paneeli ei auennut kuin osittain. Paneelit on laskostettu ja pakattu kuljetuslaatikoihin, joista ne avataan. Jumiin jäänyt paneeli aukesi vain puoliksi. Jumiutumisen syy ei ole täysin selinnyt. Paneelia yritettiin avata ravistelemalla, tuloksetta.

Ongelma on todellinen, koska paneelia ei voida ottaa käyttöön puolittain avautuneena. Tämä puolestaan estää uusien paneeleiden asentamisen jatkossa tähän samaan kiinnityskiskoon.

NASA:lla oli muutama vaihtoehto. Jättää korjausyritys seuraavalle sukkulamiehistölle, aseman miehistölle Discoveryn lähdettyä, tai teettää sukkulamiehistöllä vielä neljäs avaruuskävely. Viimeinen vaihtoehto viivästyttäisi sukkulan lähtöä asemalta vuorokaudella, jolloin laskeutumista edeltävä sukkulan lämpösuojan tarkastaminen jäisi ajanpuutteen takia tekemättä.

Lopulta päädyttiin ratkaisuun, jossa tänään maanantaina tehdään ylimääräinen avaruuskävely, lämpösuoja tarkastetaan, mutta luovutaan toisesta ylimääräisestä päivästä, joka on tarpeen mikäli laskeutumispaikalla olisi huono sää. Laskeutumispaikkoja NASA:lla on käytettävissä kolme eri puolilla USA:ta, joten sukkula on tuotava jollekin niistä lennon viimeisenä päivänä.

Aiheesta lisää:

http://www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/main/index.html 

http://www.spaceflightnow.com/

Posted by Kaj Luukko at 23:09
Categories: Avaruussukkula, ISS

keskiviikko, joulukuu 13, 2006

Uusi suomalainen keksintö - Sähköpurje

Avaruudessa liikkumiseen tarvittava valtava energiamäärä on suuri rajoittavat tekijä laukaistaessa luotaimia varsinkin aurinkokunnan ulko-osiin. Puhumattakaan tulevista miehitetyistä aluksista, joiden ainoa näköpiirissä oleva voimanlähde on ydinvoima.

Aurinkopurjeesta on kaavailtu ratkaisua ongelmaan. Aurinkopurje hyödyntää Auringon valon synnyttämää painetta aluksen eteenpäin viemiseen. Tähänastiset aurinkopurjeen kokeilut ovat epäonnistuneet, mutta projekti jatkuu.

Nyt on julkistettu uusi keksintö, joka hyödyntää aurinkotuulta samaan tapaan kuin aurinkopurje valoa. Sähköpurjeen nimellä kulkeva Suomalainen keksintö vaikuttaa selvästi aurinkopurjetta helpommalta ja halvemmalta valmistaa, ja lisäksi kevyemmältä. Käytännön testeihin ei kulu välttämättä kovinkaan pitkä aika.

Keksintöön voi tutustua seruaavasta linkistä:

http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=100938

Posted by Kaj Luukko at 24:29
Categories: Muut aiheet

sunnuntai, joulukuu 10, 2006

Discovery onnistuneesti matkaan

Image Credit: NASA

Viime yönä 3:47:35 Suomen aikaa laukaistiin Discovery-sukkula onnistuneesti 12 vuorokauden mittaiselle lennolle. Sukkula telakoituu avaruusasemalle maanantai-iltana Suomen aikaa. Mukana on ensimmäinen ruotsalainen astronautti, hiukkasfyysikko Christer Fuglesang.

Lue Fuglesangin haastattelu.

Aiheesta lisää:

http://www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/main/index.html

Posted by Kaj Luukko at 18:00
Edited on: sunnuntai, joulukuu 10, 2006 18:21
Categories: Avaruussukkula, ISS

perjantai, joulukuu 08, 2006

STS-116 lähtö siirtyi

Image Credit: NASA

Huono sää esti Discoveryn ensimmäisen laukaisuyrityksen. Seuraava tehdään kahden vuorokauden kuluttua.

Aiheesta lisää:

http://www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/main/index.html 

Posted by Kaj Luukko at 6:10
Categories: Avaruussukkula, ISS

torstai, joulukuu 07, 2006

STS-116

Blogi yrittää herätä pitkän hiljaiselon jälkeen. Seuraamme edessä olevaa sukkulalentoa STS-116. Lentovuorossa on Discovery, suunniteltu laukaisuaika torstaina 7.12.2006 klo 21:35 paikallista aikaa, 4:35 perjantaina aamuyöllä Suomen aikaa. Kyseessä on ensimmäinen yölaukaisu Columbian onnettomuuden jälkeen. Kaksi edellistä lentoa laukaistiin valoisaan aikaan, jotta lennon alkuvaiheita voitiin tarkkailla kameroilla mahdollisimman tehokkaasti.

Sääennusteet ovat kohtalaisen huonoja. Näyttääkin todennäköisemmältä, että lento siirtyy myöhempään ajankohtaan.

Lento on 20. kansainväliselle avaruusasemalle suuntautuva sukkulalento. Tehtävä on tavallisten tarviketäydennysten lisäksi jatkaa aseman rakentamista viemällä asemaan uusia osia.

Lennolla on mukana ensikertalainen ESA:n astronautti Christer Fuglesang. 49 vuotias Christer on samalla ensimmäinen lennolle osallistuva ruotsalainen astronautti.

Suomi ei ole mukana ESA:n miehitettyjen lentojen ohjelmassa.

Posted by Kaj Luukko at 24:36
Edited on: torstai, joulukuu 07, 2006 24:39
Categories: Avaruussukkula, ISS

tiistai, syyskuu 26, 2006

Ilmasto lämpimämpi kuin kertaakaan viime jääkauden jälkeen

Credit: NASA NASA:n johtavan ilmastotutkijan James Hansenin johtama tutkimus paljastaa, että Maapallon ilmasto on lämpimämpi kuin kertaakaan viimeisen 12 000 vuoden aikana, eli viimeisen jääkauden jälkeen. Ilmasto on tasaisesti lämmennyt 0,2 astetta jokaisen vuosikymmenen aikana viimeisen 30 vuoden ajan. Vielä yhden asteen nousu nykyisestä, niin ollaan miljoonan vuoden takaisessa tilanteessa ja lämpeneminen alkaa olla kriittistä. Jos lämpenemisen kokonaistaso saavuttaa kaksi tai kolme astetta, ollaan samalla tasolla kuin kolme miljoonaa vuotta sitten, jolloin meren pinta oli arviolta 25 metriä nykyistä korkeammalla.

Tutkijat myös muistuttavat, että 2003 julkaistu tutkimus osoittaa lukuisten kasvi-, eläin- ja hyönteislajien paenneen kohti napa-alueita keskimäärin kuusi kilometriä vuosikymmenessä viime vuosisadan puolivälin jälkeen. Ilmastovyöhykkeet siirtyvät samassa ajassa 40 kilometriä. Luonnon on näin ollen vaikea tottua muutokseen ja monia lajeja tulee kuolemaan.

Lämpenemisestä suurin osa on ihmisen toiminnan aikaansaamaa. Fossiilisten polttoaineiden käytöstä vapautuvat hiilidioksidipäästöt ovat merkittävin ilmaston lämpenemisen aiheuttaja. Päästöjen ennustetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Yhtälö on mahdoton.

Kuvassa mitattuja vuosien keskilämpötilojen poikkeamia vuodesta 1880 tähän päivään.

Aiheesta lisää: http://www.giss.nasa.gov/research/news/20060925/

Posted by Kaj Luukko at 22:59
Categories: Maa

sunnuntai, syyskuu 24, 2006

ISS:n miehistön vaihto meneillään

Anousheh Ansari ja ISS miehiestö 14. Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakhstanista lähti tämän viikon maanantaina matkaan Sojuz-alus, joka kuljetti uuden miehistön kansainväliselle avaruusasemalle. Aseman neljännentoista miehistön komentajana tulee toimimaan amerikkalainen Michael Lopez-Alegria venäläisen lentoinsinöörin Mikhail Tyurin kanssa. Heidän lisäksi asemalla jatkaa eurooppalainen Thomas Reiter. 13. miehistö, komentaja Pavel Vinogradov ja lentoinsinööri Jeffrey Williams palaavat Sojuz-aluksella Maahan.

Vaihtomiehistön mukana matkustaa ensimmäinen maksanut naispuolinen avaruusturisti, iranilaissyntyinen amerikkalainen, Anousheh Ansari. Avaruuslento on ollut Ansarin haaveena lapsesta saakka, ja nyt hän on 20 miljoonan dollarin avulla sen toteuttanut. Ansarin lentää japanilaisen avaruusturistin tilalla, jonka lennolle pääsy evättiin terveydellisistä syistä.

Ansaria on monessa yhteydessä tituleerattu ensimmäiseksi naispuoliseksi avaruusturistiksi. Tämä ei ole täysin totta. Britti Helen Sharman valittiin astronautiksi arpajaisissa ja lensi Zojuz TM-12 aluksella Mir-asemalle vuonna 1991.

Posted by Kaj Luukko at 24:33
Edited on: sunnuntai, syyskuu 24, 2006 24:35
Categories: ISS, Miehitetyt avaruuselennot

lauantai, syyskuu 23, 2006

STS-115 onnistuneesti takanapäin

(Ajanpuutteen vuoksi Atlantiksen lennosta STS-115 ei ole aikaisempia merkintöjä. Tässä lyhyesti lennon tapahtumat.)

Credist: NASA Avaruussukkula Atlantis laukaistiin 9.10.2006, useiden viivytysten jälkeen pari viikkoa alkuperäisestä aikataulusta myöhässä. 11.9. sukkula telakoitui kansainväliseen avaruusasemaan.

Lennon tehtävänä oli asentaa uusia aurinkopaneeleita asemaan. 16 tonnin painoiset rakenteen paneeleineen asennettiin paikalleen sukkulan robottikäsivarren avulla. Lopulliset asennukset ja kytkennät tehtiin kolmen avaruuskävelyn aikana.

Tämä oli ensimmäinen lento neljään vuoteen, jolla avaruusaseman rakentamista jatkettiin. Aseman valmiiksi saattamiseen tarvitaan vielä n. 14 lentoa vuoteen 2010 mennessä, jolloin sukkulat on määrä poistaa käytöstä.

Lentoa jouduttiin jatkamaan vuorokaudella kahdestakin syystä. Sää laskeutumisalueella Floridassa esti laskeutumisen. Toisena syynä Atlantiksen lähellä vapaa ajelehtivat tavarat, joita ei pystytty tunnistamaan, yhtä muovikassia lukuun ottamatta. Pelättiin, että tavarat olisivat irronneet sukkulan lämpösuojasta, mutta sukkulan ulkorungon tarkastuksissa ei todettu mitään vikaa missään.

Atlantis laskeutui torstaina Kennedyn avaruuskeskukseen Floridaan 21.9. klo 13:21 suomen aikaa. Se on jo siirretty huoltohalliin valmistautumaan seuraavalle lennolle.

Seuraava lento on suunniteltu joulukuulle.

Credits: NASA Credits: NASA

Tämä kuvapari kertoo havainnollisesti, mitä lenolla STS-115 tehtiin. Asema kuvattuna ennen ja jälkeen Atlantiksen vierailun. Asema on molemmissa kuvissa samassa asennossa ja samasta kulmasta kuvattuna.